تزریق آب و فوم و موارد کاربرد مختلف آن
در شرایطی نیاز است که آب و یا مخلوط آب و فوم از طریق لوله های حفاری و چکش به داخل چال تزریق شود.
روش تزریق:
توسط پمپ پیستونی تریبلکس آب و فوم به داخل هوا بعد از مجموعه روغن کاری، با فشار حد عقل سه بار بیشتر از فشار هوا تزریق می شود.
مقدار فوم و آب:
مقدار (2 – 5/0) لیتر فوم در 100 لیتر آب مخلوط می شود. عدد 5/0 برای شروع و چنانچه نیاز شد می توان آنرا اضافه تر کرد.
فوم برای سلامتی ضرری ندارد.
کاربردهای آب و فوم:
1- Casing گذاری
در موردیکه همزمان حفاری و کیسینگ گذاری می شود کاربرد آب و فوم مفید است چون فوم جداره خارجی کیسینگ را روغن کاری می کند و این کار سبب کاهش اصطحلاک بین کیسینگ و دیوار چال می شود.
2- جلوگیری از گرد و خاک
به منظور رعایت شرایط زیست محیطی و جلوگیری از پخش گرد و خاک در محیط چه در سطح و چه در زیر سطح از تزریق آب به داخل هوای فشرده استفاده می شود.
3- حفاری در منطقه خاک و سنگ.
برای تخلیه بهتر خاک و سنگ اگر از آب تنها استفاده شود ، آب با خاک مخلوط شده و ایجاد گل می کند که تخلیه آن مشکل می شود. استفاده از فوم پیلمری پوششی روی ذرات خاک ایجاد می کند که تخلیه آنها را ساده می کند.
4- پایدار سازی چال حفاری:
وقتی حفاری در منطقه ناپایدار و ریزشی انجام می شود استفاده از آب و فوم بعلت پوشش دیواره چال سبب بهبود و پایداری شده و در موارد زیادی سبب بی نیازی از کیسینگ گذاری می شود.
5- افزایش سرعت هوای خروجی:
در جاییکه میزان تخلیه براده ها کم است و نیاز به افزایش سرعت هوای خروجی است افزودن آب و فوم به جریان هوا ، حباب های ایجاد می کند که سبب تخلیه بهتر براده ها می شود.
کمبود سرعت هوای خروجی دو علت دارد یکی بزرگتر بودن قطر سر مته نسبت به حالت متعارف و دیگری کمبود فشار هوا.
افزایش فشار هوا سبب بهبود تخلیه براده ها می شود.
6- آزاد کردن چکش از درون چال
اصولا نیروی محوری کمی در سیستم حفاری DTH مورد نیاز است و نسبت به روش های دیگر احتمال گیر افتادن کمتر است ، ولی اگر محل ، خیلی ترک دار و حفره دار باشد ممکن است چکش گیر بیافتد.
ابتدا مقداری پودر صابون به همراه یک ظرف آب داخل چال ریخته و دستگاه را به حرکت در آورده سعی در خروج از وضعیت نمایید.
در موارد حادتر از سیستم تزریق آب و فوم برای آزاد سازی چکش استفاده می شود.
نکته مهم:
در مواردیکه به هر دلیل آب داخل چکش ریخته شود باید تمهیدات لازم برای جلوگیری از زنگ زدگی چکش بکار برده شود. برای این منظور باید مقدار مصرف روغن خط هوا سه برابر شود و در پایان شیفت ، آب قطع شده و توسط هوای فشرده عمل خشک کردن چکش انجام شود سپس مقدار (4-1) لیتر بسته به اندازه چکش روغن داخل چکش ریخته شود. در شیفت منتهی به تعطیلی مواظبت بیشتری جهت جلوگیری از زنگ زدگی لازم است.